Fritt fram för statliga myndigheters åsiktsregister, blockeringar och hatstämplingar av medborgare?

Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericsson och en mängd andra vanliga hederliga medborgare har av Svenska Institutet stämplats som aktiva eller potentiella högerextremister, nazister, näthatare och homofober och annat utan minsta empiriskt stöd. De har blockerats från att kommentera på SIs Twitterkonto – i många fall utan att ens ha kommenterat där överhuvudtaget. Det rör sig om ett register med över 10 000 personer som den ytterst ansvarige GD:n vid SI Annika Rembe godkänt och exekverat – för att sedan, när kritikerstormen utbröt och i strid med offentlighetsprincipen, raderat! Man har dessutom brutit mot personuppgiftslagen för dataregister vid uppställningen av det uppfunna åsiktsregistret. Skadestånd för den drabbade borde kunna komma ifråga. Detta är en praktskandal med oroväckande principiella konnotationer. 

Det är vidare notabelt att de så kallade Main Stream Media (MSM) i mycket liten utsträckning rapporterat om detta (räknar till en seriös artikel i SvD). Det är den lilla alternativmediasajten NYHETER IDAG som gjort ett hästjobb med att blottlägga denna skandal, men de får ingen credit för detta av MSM, tvärtom – de förtalas.

I vilken normalt funtat demokratisk land som helst med någon form av levande rest från upplysningstiden och respekt för yttrandefriheten och registerlagar hade denna uppenbarligen 100 % inkompetenta och samhällsfarliga GD sparkats på rekordtid. Men nu lever vi en gång i Sverige landet där systembärarna och deras stödtrupper i media är tycks arbeta hårt för att leva upp till alla föreställningar och “fördomar” om en isolerad elit som håller varandra om ryggen in i det sista – även kring etiskt förkastliga projekt.

Om inte Margot Wallström (SI ligger under UD) och regeringen sparkar chefen för SI, i en så här principiellt viktig fråga, så kan man inte tolka det på annat sätt än att SIs åsiktsregister och blockningsförfarande anses vara ett acceptabelt beteende hos svenska myndigheter, som i vart fall inte bör leda till några allvarligare konsekvenser. Saker och ting ställs på sin spets. Principiellt viktigt vägval.

Som det verkar är vägvalet redan gjort. GD får sitta kvar. Svenska medborgare bör därför varnas. Staten går nu in i en åsiktsregistrerande censurfas gentemot sina egna medborgare.

Det torde bli mer och mer uppenbart att den svenska staten och dess institutioner bör reformeras, den stundtals massiva inkompetensen och rättsvidriga beteendet behöver fråntas sina incitament  och en ny mer genomlyst och bättre fungerande konstitution ställas på benen – och sedan en omstart.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke anser att SI:s agerande är allvarligt – och att det kan röra sig om åsiktsregistrering.

– Det kan inte sluta med att myndigheten korrigerar sig och ber om ursäkt. Det här kan bara inte sopas under mattan. Jag tycker att en oberoende instans, till exempel JO, borde gå in och göra en principiell bedömning om myndigheter får göra på det här sättet.!”  Länk >>

Saken är nu JO anmäld av bl.a Christian Palme. Något säger mig dock att denna institution är på samma sida som MSM och SI. Sanden väntar på att detta ska rinna ut… That’s how they operate.

Var du med i det statliga åsiktsregistret? Kolla här (längst ned i artikeln): Länk >>

Facebook Comments

Författare: Leif V Erixell

Författare samt kultur- och samhällsdebattör. Grundad i de samhällsfilosofiska klassikerna: Locke, Montesquieu, Constant, F A Hayek, Karl Popper m.fl. Hans senaste böcker är Om den civila freden, Omstart Sverige samt nu senast Den svenska statsideologin och Samhällspolitisk ordbok (finns i internetbokhandeln). Samtliga på Nordberghs förlag. Ordförande för MRRS sedan 2016.