De skenande elpriserna är ett politiskt haveri

Och måste därför åtgärdas politiskt.

Inför riksdagsvalet valet 2022 i september måste politikerna, från höger till vänster,  tillse att få bukt med skenande elpriser och de återkommande strömavbrott som uppkommit i vårt land. Det är politikerna själva som har sett till att sälja ut både kommunala och statliga elbolag till riskkapitalister som utnyttjar detta till att berika sig själva och höja elpriserna till astronomiska höjder utan att konsumenterna kan försvara sig. 

Vad som har hänt är ju uppenbart för alla som är intresserade av att behålla de låga elpriser som Sverige tidigare haft under nästan 70 år.  Under den tiden har Sverige haft ett av världens bästa elsystem: fossilfritt, motståndskraftigt, planerbart och till låga priser. Men den tiden är förbi.  På 1990- talet hade vi bättre överföringskapacitet, från norr till söder, än vad vi har i dag. Då kunde befintliga elkablar utnyttjas till eftersom det också fanns flera kärnkraftsverk. 

Det statliga konjunkturinstitutet  (KI) senaste prognos har också bekräftat mina tidigare debattartiklar för Medborgarrättsrörelsen  gällande Sveriges problem.  Nu  gäller det att politikerna inte gör situationen ännu värre! Det vilar ett tungt ansvar för politikerna att återställa stabiliteten på elpriserna, och se till att både allmänheten och företagen får betala rimliga elpriser, som de en gång var, men som inget parti verkar ta upp som en den viktigaste valfrågan.

Pressade hushåll kommer att drar ned på konsumtionen redan i höst och under vintern. Vi står inför ett kärvare ekonomiskt läge som vår svenska politiker fortfarande inte tycks förstå allvaret av. Framtidsutsikterna har även blivit mycket dystrare för övriga Europa genom den brist på gas och olja som föreligger. Konjunktursinstitutet skriver i sin prognos att KPIF-inflationen – som visar det förväntade inflationsmålet – väntas uppgå till 7,2 procent i år. Om vi jämför med Riksbankens inflationsmål på 2 procent förstår vi att en inflation på över 10 procent är riktigt dåligt. Plånboken kommer att bli tunnare för de flesta svenskarna utan att politikerna i något parti förmår göra någonting åt saken.

Skenande elpriser drabbar barnfamiljer utanför stan i en normalstor villa i Upplands Väsby  med en elförbrukning  på 20.000 kWh per år  får en månadskostnad på el på 2.926 kronor och pensionärsparet på landet i en äldre villa i Ludvika  med samma elförbrukning  20.000 kWh per år får också betala  samma kostnad på 2.926 kronor per månad enligt en artikel i Svenska Dagbladet näringsliv (2022-08-15)

Min uppfattning är därför att Sverige och svenska staten bör köpa tillbaka elbolagen via börsen som man redan sålt ut alldeles för billigt. Gjort är gjort och kommer aldrig mer tillbaka. Sveriges senaste expropriationslag (1972:719) gör det omöjligt att expropriera de nuvarande elägarnas tillgångar både i Sverige och utomlands. Den enda möjligheten är att betala vad det kostar och köpa tillbaka den el som produceras i Sverige, vilket skulle vara bra på både lång och kort sikt att Sverige skulle kunna bli självförsörjande på el.

Det skulle inte heller strida mot EU-regelverk eftersom den el som produceras i Sverige då kan användas i vårt land i stället för att säljas vidare till utlandet vilket är bra för både allmänheten och företagen.

Enligt en artikel i Dagens Nyheter  (2022-08-13 ) bekräftar journalisten Alfons Westerberg hur illa det är ställt med den svenska elförsörjningen när han skriver:

“Samtidigt som elpriserna skjuter i höjden i de södra delarna av landet toppar Sverige listan över Europas största elexportörer. –Om elproducenterna får bättre betalt i andra länder kommer de att försöka sälja så mycket el som möjligt där, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer”   

Själv reagerade jag redan när Täby kommun, där jag själv bor sedan många år, sålde ut sitt elbolag till privata spekulanter och Stockholms Energi gjorde samma sak. Vad tänker egentligen politikerna på som inte värnar om Sveriges egen elförsörjning så vi befinner oss i den situation där vi är i dag? Vilket politiskt parti kommer att göra någonting åt problemet så att Sverige kan svara för sin egen elförsörjning?

Mats Lönnerblad 
Författare och skribent i finansrätt

Facebook Comments